Allt jag säger är sant

 
Författare: Lisa Bjärbo
Antal sidor: 234
                                                     Förlag: rabén&sjögren                                                         
Orginal titel: Allt jag säger är sant
Språk: Svenska
 
Handling: *Från Bokus*
"Jag är Alicia. Sexton, snart sjutton, med kolsyra i venerna och håret på svaj. Och nej, jag är kanske inte riktigt självlysande. Men det är fan på gränsen."

Efter en kort stund av insikt på en trång skoltoalett fattar Alicia ett beslut. Det här med att sitta i skolbänken och slösa bort både tid och talang håller helt enkelt inte längre. Hon är menad för något större. Dagen därpå slår hon igen sitt skåp för sista gången, lämnar gymnasiet bakom sig, och kliver ut i världen. Redo att göra stordåd, bara så där. "Jag menar ... hur svårt kan det rimligen vara?"

Redan när Alicia ska berätta för sin omgivning att hon hoppat av skolan börjar det jävlas. Bästa kompisen Fanny stirrar på henne som om hon vore en idiot. Skolan hotar med att koppla in kommunen. Alicias föräldrar stammar något ursinnigt om "vikten av en ordentlig utbildning" och "att tänka på sin framtid". Och mormor - som alltid, alltid annars står på Alicias sida - bara suckar trött. Vad är det här? Vad hände med att det mesta i världen brukade bli precis så som Alicia ville att det skulle bli?

Allt jag säger är sant handlar om hösten då Alicia egentligen borde ha gått i ettan på gymnasiet. Om hur hon istället börjar arbeta på ett kafé. Börjar bråka med sin bästa kompis. Flyttar ut från sina oförstående föräldrar, och in till sin mycket mer förstående mormor. Om hur hon träffar Isak - den grekiske guden som har så fina linjer vid munnen att Alicia inte kan sluta stirra på dem. Och om hur det känns när hela hennes värld trillar sönder av sorg.
 
Omdöme: Det var en lättsam bok som passade att läsa mellan alla tegelstenar som jag läser annars. Det fanns både humor och sorg. Det var nästan så man var tvungen att skratta ibland och ibland var det tillochmed så att man blev irriterad på henne. Jag gillar Alicia, hon är inte som dom flesta och är lite allmänt galen. Jag gillar sånna personer och det var kul som omväxling då som flesta är stela och tråkiga.
 
Citat: "Ibland när jag tittar mig i spegeln får jag lust att bita mig själv lite i axeln. Bara smaka, lixom. Testa om jag är ens hälften så god som jag ser ut"
 
 
Recensioner | |
Upp